• Müzayede Kataloğu (PDF)
  • Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

77.MÜZAYEDE KİTAP ve GRAVÜR

Currency Converter:
Lot: 154 » ÇOK NADİR BİR TİCARET SALNAMESİ

[Çok nadir bir ticaret salnamesi] The Levant Trade Review Published by the American Chamber of Commerce for the Levant. Vol XV January, 1927 No 1 - December, 1927. No 12 arasında 12 sayı birlikte citlenmiştir. [1], 44, xxvii,[1] s; [48-] 88, xxvii, [1] s; [92-] 138, xxi, [1] s; [142-] 180, xxi, [1] s; [184-] 234, xxi, [1] s; [238-] 284, xxi, [1] s; [288-] 326, xxi, [1] s; [330-] 368, xxi, [1] s; [372-] 418, xxi, [1] s; [422-] 466, xix, [1] s; [470-] 518, xix, [1] s; [522-] 571, xvii s, metin içinde az sayıda fotoğraf mevcuttur. Galata'da Yıldız Han'da mukim Amerikan Ticaret Odası Türkiye ile birlikte çevre ülkelere de hizmet vermekteydi. Levant Ticaret İncelemesi 1911 - 1931 yılları arasında önceleri 15 günlük ve daha sonra aylık olmak üzere Amerikan Ticaret Odası tarafından Türkiye için İstanbul’da yayımlandı. Fakat 1917-1919 arasında I. Dünya Savaşı nedeni ile yayım durduruldu. Bu incelemeni özellikle Ticaret ve finans üzerine odaklandığından, Türkiye ve komşu ülkelerin 20. yüzyıl başlarındaki ekonomik ilişkileri olağanüstü bir tarihsel kaynak şeklinde bizlere belgeler ve detaylar ile birlikte sunulmaktadır. Türkiye'nin ithalat ve ihracatı, İstanbul borsası, ticaret, dahili ve harici siyaset, sanayi, endüstri, bayındırlık, bankacılık ve finans, turizm, haberleşme, demiryolu ulaşımı, vergi, gümrük vs mevzuatı gibi konularda güncel haberler, tam sayfa ilanlar, çeşitli işkollarında faaliyet gösteren Oda üyelerinin isim ve adresleri, Her sayıda önemli bir konu hakkında uzun makalelere de yer verilmektedir.

Detaylar
Lot: 167 » HALİDE EDİB VE CUMHURİYET'İN İLK YILLARI

Halidé Edib [Adıvar], Turkey Faces West, A Turkish View of Recent Changes and their Origin, Yale University Press, New Haven, 1930 (2. baskı). xiv, 273 s, künye s önünde 1 levha, metin dışında 6 levha, indeks, 20.5 x 13 cm, yayıncısının bez cildinde.
Önsöz Edward Mead Earle tarafından yazılmıştır.
Adıvar’ın 1925 yılında Atatürk ve tek parti sistemiyle yaşadığı problemler nedeniyle kendi isteğiyle başladığı gönüllü Amerika sürgününde 1930 yılında Amerika’da Williamstown Siyaset Enstitüsü’nde verdiği derslerin kitap haline getirilmesiyle ortaya çıkmış bir eserdir. Adıvar’ın Millî Mücadele dönemi başlarından beri desteklediği liberal görüşlerin ve Amerikan sempatisinin somutlaştırıldığı bir kitaptır. Ayrıca Türk kültürü üzerine fikirlere yer verilmiş ve kültür milliyetçiliği vurgulanmıştır. Türklere yönelik ön yargıları, yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalışan, erken dönem bir Oryantalizm kritiği olarak kabul edilebilecek gerçekten önemli bir eserdir. Adıvar kitap boyunca Türklerin Osmanlı İmparatorluğu’na kadar ne kadar laik, kadın erkek eşitliği bulunan bir toplum olduğunu ve Batılılaşmaya açık olduğunu kanıtlamaya çalışır. Halide Edip'in genç Türkiye hakkındaki politik görüşlerini içeren eserde Doğu ve Batı ikilemi içinde genç Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği tartışılmaktadır.
İçindekiler şu ana başlıklardan oluşmaktadır; Türklerin kökeni; Emperyalist Osmanlı Türk'e karşı; Osmanlı'ların yükselişi; Batılılaşmanın başlangıcı; Milliyetçilik demokrasiye karşı; Yeni rejim; Büyük Savaş; Sèvres Antlaşması; Türkiye Cumhuriyeti.

Detaylar
Lot: 175 » SIRP YAZARIN JÖN-TÜRKLER VE II. MEŞRUTİYET ANALİZİ

[Sırp yazarın Jön-Türkler ve II. Meşrutiyet analizi] Vladan Georgevitch, Die Türkische Revolution und ihre Aussichten, Verlag von S. Hirsel, Leipzig, 1908. 102 s, 22 x 15 cm, kağıt kapağında.
1908 Devrimi Türkiye’nin toplumsal ve siyasal değişim tarihinde ihmal edilmeyecek önemde bir olaydır. Bu devrim ilk aylarında, Osmanlı İmparatorluğu’nun çoketnili yapısıyla yaşamaya devam edebileceği ümidini de yaratmıştı. Bu eser, sonradan boşa çıkan bu ümidin o sıralar nasıl güçlü bir ihtimal olarak algılanabildiğine tanıklık ediyor. Üstelik, Osmanlı’ya dışardan bakan, Sırbistan Başbakanlığı ve İstanbul’da elçilik yapmış olan Vladan Georgevitch’in (1844-1930) gözünden... Georgevitch, eserinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun bütün gayrimüslim topluluklarının, yanısıra Arnavutların bakış açısından, 1908 Devrimi’nin ne gibi endişeler ve olumlu beklentiler yarattığını nakledip tartışıyor. Kendisi bu meseleye “Balkanlar’ın geleceği” perspektifinden bakıyor ; 1908 Devrimi’nin siyasal ve toplumsal reform hedefleri itibariyle başarılı olması halinde bunun tüm Balkan halklarının hayrına olacağı fikrini işliyor. Bunun ötesinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun da yer alacağı bir “Balkan federasyonu” seçeneğine ilişkin tezler ileri sürüyor. Kitabın Türkçe baskısı Türk Devrimi ve İstikbali başlığı ile 2005 yılında yapılmıştır.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 14
sonraki