• Cancel
    Filter
Filter

62. Müzayede Tablo ve Efemera

Tablo, Hat, Afiş, Obje, Gravür, Fotoğraf, Belge

Currency Converter:
  • Category: Resim
Lot: 52 » Resim

RADEN SALEH (1807 - 1880)

OSMANLI KUMANDANI 

İmzalı (arka yüzünde), karışık teknik

1854 tarihli

28 x 23,5 cm.

Fonda yer alan kale Silistre’de Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen Mecidiye Tabyası olarak teşhis edilmiştir. Portresi resmedilen, Namık Kemal’in, “Vatan Yahut Silistre” piyesine konu olan, Ruslar’a karşı Silistre savunmasının aktörü Rıfat Paşa ya da Kırım Savaşı kumandanı Ömer Lütfü Paşa olmalıdır.  Rumeli topraklarını simgelemek üzere, Osmanlı kumandanın sol tarafında bir kilise, sağ tarafında ise Osmanlı bayrağı ile bir cami yer almaktadır.  Raden Saleh Sjarif Boestaman (1807 - 1880) ya da daha çok bilinen adıyla Raden Saleh, Arap asıllı Endonezyalı Romantik ressamdır. 19. yüzyılda Hollanda kolonisi olan Endonezya’dan, yeteneği keşfedilerek Amsterdam’a resim okumaya gönderilmiştir.

1829 yılında Avrupa’ya gelmiş ve yaklaşık yirmi sene yaşayacağı kıtanın en önemli peyzaj ve protre ressamlarından biri olarak, 1839’dan itibaren beş sene boyunca, Saxe-Coburg ve Gotha Dükü I. Ernest’in hamiliğinde saray ressamı olmuştur. 1852 yılında Java’ya geri dönmüştür.Paris’te yaşadığı sürede, Eugène Delacroix’nın başını çektiği Romantik akım etkisinde kalmış, Horace Vernet ile yakın dostluk kurmuştur. Asya modern resim sanatının kurucusu ve Asyalı koleksiyonerlerin en çok rağbet ettiği ressamdır. Eserleri Amsterdam Rijks Müzesi, Singapur Milli Müzesi, Jakarta Merdeka Sarayı’nda sergilenmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun da yer aldığı Kırım Savaşı, dünya da Roger Fenton’ın çektiği fotoğraflar sayesinde dünyada fotoğraflanan ilk savaştır. Peyzaj resimleri ve hayvan figürleri yanında, askeri portreleri ile bilinen Raden Saleh’in resmettiği, bilinen tek Osmanlı portresi, Kırım Savaşı ile ilişkisi ile, Osmanlı ve dünya fotoğraf tarihi ile de önem arz etmektedir.

Kültürler arası ilişkileri göstermesi açısından uluslararası sanat tarihi için de önemli bu parça, müzelik bir eserdir.

Details
Lot: 87 » Resim

BEKTAŞİ LEVHA

Hazreti Ali, Hazreti Hasan - Hazreti Hüseyin, Selman-ı Pak ve Melekler Cebrail ile Mikail tasviri Bektaşi Levha.

Bahri Baba’nın manevi evlatlarından Ahmet Eşref tarafından resmedilmiş.

Kağıt üzeri çini mürekkebi, suluboya ve altın varak
Hicri 1281 (1864) Tarihli
33 x 22 cm.
 

Details
previous
Go to Page: / 1
next