OSMANLICA VE TÜRKÇE KİTAPLAR, İSTANBUL VE İZMİR İLE İLGİLİ KİTAPLAR, NADİR SÖZLÜKLER, OSMANLI VE TÜRKİYE İLE İLGİLİ KİTAPLAR
A WAR PHOTOGRAPHER IN THRACE, AN ACCOUNT OF PERSONAL EXPERIENCES DURING THE TURCO-BALKAN WAR, 1912. Herbert F. Baldwin, T. Fisher Unwin, London, 1913. 312 s, 32 levha, 22.5 x 15 cm, bez cildinde.
Bir İngiliz savaş muhabirinin kaleminden ve objektifinden Balkan Savaşı. Balkan Savaşı'nda Türk halkına yaşatılan büyük acıları objektifiyle belgelendiren bir savaş fotoğrafçısı anlatıyor...
"Yürek burkan bir görüntüydü bu. Savaş alanı içinde kalan yıkılmış evlerinden kaçan yüzlerce köylü daha kuzeyden İstanbul'a doğru yürümekteydi. Kurtarmış oldukları eşyayı ağır ağır giden kağnılara yığmışlar, zaten kötü olan yolun çamurunu nerdeyse yoğurarak yol alıyorlardı. Az konuşuyorlardı, çoğu çıplak ayaklı, çocuklarını kucaklarında taşıyan gözü yaşlı kadınlar, çamur deryası içinde yorgun ilerleyen bu suçsuz insanlar, savaşın, entrikaların ve kötü yönetimlerin ne anlama geldiğini diğer insanlara canlı bir biçimde anımsatıyorlardı." Kitabın Türkçe baskısı “Trakya'da Bir Savaş Fotoğrafçısı Balkan Savaşı Anıları”, (DEMKAR YAYINEVİ), (İstanbul, 2012) başlıklı kitaptır.
Share
WITH THE TURKS IN THRACE, Ellis Ashmead Bartlett, New York, MCMXIII [1913]. x, 335 s, 32 levhada 35 resim, 23 x 15 cm, bez cildinde.
Daily Telegraph muhabiri Lüleburgaz’da Türklerin düşmanla savaşına tanık oluyor...
Daily Telegraph gazetesinin özel muhabiri olan Ellis Ashmead Bartlett (1881-1931), Türk Ordusuyla beraber Trakya’da Lüleburgaz’daki çarpışmalarda bulunmuş ve bunun sonucunda orduyla birlikte Çatalca’ya geri çekilme sürecinde yaşanan zorluklara tanık olmuştur. Kitapta, yazarın Kont Ostrorog ve Gazi Muhtar Paşa’yla yaptığı görüşmeler, İstanbul izlenimleri, Osmanlıların askeri tarihi, reform geçiren ordu teşkilatı, Çatalca’da patlak veren ve İstanbul’a yayılan kolera salgını gibi değişik konular ele alınmıştır. Kitabın son bölümünde yazarın Türkiye’nin geleceği hakkındaki görüş ve kehanetleri yer almaktadır.
Share