OSMANLICA VE TÜRKÇE KİTAPLAR, İSTANBUL VE İZMİR İLE İLGİLİ KİTAPLAR, NADİR SÖZLÜKLER, OSMANLI VE TÜRKİYE İLE İLGİLİ KİTAPLAR
THE LOVES OF THE HAREM: A TALE OF CONSTANTINOPLE, George W[illiam]. M[acArthur]. Reynolds, John Dicks, London, 1871. 333 s, 41 gravür, 25 x 18 cm, bez cildinde.
George W[illiam]. M[acArthur]. Reynolds, (1814-1879) Kitabın ilk baskısı 1855 tarihlidir. 3. Selim döneminde Balkanlar, İstanbul ve Anadolu’da Türk, Rum ve Avrupalı kahramanların katılımıyla yazılan bu eser toplam 45 bölümden oluşmaktadır. Kitapta yer yer gerçek olay ve kahramanlar bir roman kurgusu içinde oryantal öğelerle birlikte metinle harmanlanmakta, herbiri yarım sayfa boyundaki gravürler de kitabı zenginleştirmektedir. Elimizdeki baskı ise British Library’de dahi bulunmayan gerçekten nadir bir baskıdır.
Share
HAREM LIFE IN EGYPT AND CONSTANTINOPLE, Emmeline Lott, T. B. Peterson & Brothers, Philadelphia, tarihsiz [c 1880]. xxiii, [25-] 357, 8, [2] s, 1 gravür, 19 x 12 cm, bez cildinde.
Mısır ve İstanbul’da harem hayatı...
Osmanlı İmparatorluğunda kadının yaşamı, toplumdaki konumu, cinselliği ve özellikle de harem, her çağda batılı yazar ve gezginlerin ilgisini çekmiştir. Ancak bu konuda yazılan kitapların çoğu, hareme ulaşmanın imkansızlığı dolayısıyla hayal ürünü olarak kalmıştır. Osmanlı kadını ve harem üzerine gerçeği yansıtan çok az eser vardır. Emmeline Lott'un eseri bunladan biridir. Emmeline Lott, Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın oğluna mürebbiyelik yapmak üzere 1863 yılında Mısır’a gitti. Kitabında İsmail Paşa’nın hareminde geçen yaşantısını gerçekçi bir bakış açısıyla anlatır. Haremi, ağır anahtarlarla açılan çift kilitli kapıların ardındaki “Zevk Mekânları” ve “Kadınların ahlaksızlaştırıldığı gizli kurumlar” olarak tasvir eden Lott, kadınların hiçbir değerinin olmadığını vurgulamış, bulaşıcı hastalıklar, hijyenik olmayan ortam, damak tadına uymayan mutfak kültürü ve harem insanlarının sosyal ilişkilerindeki seviyesizliği ve harem dışındaki dünyadan yalıtılmış olması yüzünden mutsuz olmuştur.
Share